musica ...... ( 2 clicks a = Play )

Un molt bon any

un bon article al diari, del balanç de l'any:

Un molt bon any
"S'acaba l'any i arriba el ritual dels balanços, del passar comptes i de mesurar actius i passius, deures i havers, per escatir si el resultat és positiu o negatiu. Si ens ho mirem a gran escala, a escala mundial, el balanç de l'any és positiu, extraordinàriament positiu. L'espectacular reducció de la pobresa que va començar fa uns vint anys ha seguit progressant de forma imparable. Haurem d'esperar per conèixer els detalls de com s'ha repartit el creixement de la riquesa, però amb tota seguretat ara, en acabar el 2007, hi ha al món menys gent que viu en la misèria que a primers d'any. Molt probablement, la misèria s'ha reduït aquest any no només a l'Àsia, com ja fa anys que passa, sinó també a l'Àfrica on sembla que potser estan començant a arribar el progrés i la creació de riquesa.
Més esperança
Per a tots els desafavorits de la Terra, va creixent l'esperança. L'esperança que és possible guanyar-se la vida i ser amos del propi destí. L'esperança que els seus fills tinguin una vida millor que la que ells han tingut. L'esperança que l'educació i la formació serveixin per tenir una vida més rica i plena. L'esperança de poder viure més anys. L'esperança que no se't morin els fills. L'esperança que les dones no estiguin sotmeses als capricis dels mascles. L'esperança del benestar i la llibertat. Milers de milions de persones estan accedint a l'esperança.
Més malestar
I mentre el món millora de forma espectacular, als països desenvolupats patim un notable malestar. El nostre malestar és l'altra cara de la moneda de la seva esperança. Havíem construït un món on el benestar i el progrés ens semblaven garantits, un món que per a nosaltres era meravellós, però que condemnava la resta de la humanitat a la misèria. Ara, quan ells comencen a accedir al benestar, es trenca la nostra illa de prosperitat garantida i ja res no és segur, i se'ns fa evident que hem de treballar dur per guanyar-nos la vida i que no és segur que els nostres fills visquin millor que nosaltres. I ens entra l'enyorança dels bons vells temps sense recordar que la nostra seguretat es basava en la misèria de milers de milions de persones i ens costa adonar-nos que el 2007 ha estat un molt bon any."


Joan Oliver - Diari AVUI 30/12/2007